Afbeelding van Historie
Afbeelding van Historie

Historie

B.V. Aannemingsmaatschappij ABM is in 1917 opgericht door de twee broers Dirk en Gerard Salomons. Onder de naam N.V. W. Salomons Bouw Handel Industrie, afdeling Betonfabriek werden er in die eerste jaren betonnen producten gemaakt, zoals betonputten en septictanks.
In 1918 werd het eerste gewapende betonwerk uitgevoerd in een landhuis in Amersfoort. Kort daarna ging broer Gerard zich bezighouden met de aannemerij en broer Dirk met de bouwmaterialen.
In 1919 werd de eerste betonconstructie aangenomen voor de Waschalonefabriek. De naam werd toen ook gewijzigd in Amersfoortse Beton Maatschappij (A.B.M.) eerst als onderdeel van Salomons Bouw Handel Industrie, maar sedert 1925 als zelfstandig bedrijf onder de naam N.V. Amersfoortsche Beton Maatschappij.

In 1923 wordt het eerste werk voor Rijkswaterstaat uitgevoerd. In 1926 wordt in opdracht van de gemeente Amersfoort het slachthuis aan deĀ  Soesterweg gebouwd. Daarna zijn nog vele spraakmakende projecten uitgevoerd in gewapende en ongewapende beton. ABM heeft zijn steentje bijgedragen bij de wederopbouw van Rotterdam en heeft vele gebouwen en constructies gemaakt voor de drinkwaterindustrie, zoals watertorens en waterbakken.

In de loop der jaren heeft ABM zich ontwikkeld tot een aannemer die activiteiten uitvoert op het gebied van nieuwbouw en grootschalige renovatie van projecten in de utiliteitsbouw. Tot de opdrachtgevers behoorden Rijksgebouwendienst, Nederlandse Spoorwegen, Bouwfonds Nederlandse Gemeenten, Amro-bank, Bastions Hotels, etc.

ABM is altijd gevestigd geweest in Amersfoort. In 1987 werd het kantoor in de Muurhuizen en de opslag aan de Kleine Koppel samengevoegd in een pand aan de Radiumweg op bedrijventerrein Isselt. Door de aanleg van de brug over de Eem kwam ABM aan de parallelweg van de Radiumweg, genaamd Chromiumweg. Daar werd in 2000 het huidige pand nieuw gebouwd en betrokken.

Sinds 1985 maakt B.V. Aannemingsmaatschappij ABM deel uit van Beheersmaatschappij Hegeman Nijverdal B.V. (Hegeman+). In 1991 is de afdeling Belbouw (u belt, wij bouwen!) opgericht, die deskundig is op het gebied van verbouw, renovatie, beheer en onderhoud van uw vastgoed.