Toekomstige situatie Mandemaat

Wij realiseren voor onze opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf op Mandemaat Assen een uniek kwalitatief hoogwaardig gebouw waarin een  attractieve werkomgeving  wordt gecreëerd voor de gebruikers van het pand. Dit duurzame nieuwe gebouw huisvest straks de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Dienst ICT Uitvoering (DICTU).

Dit doen wij samen met onze werkpartners  De Groot Installatiegroep, Rudy Uytenhaak + Partners Architecten, IMd Raadgevende Ingenieurs, Baljon Landschapsarchitecten, ZRi en Alba Concepts.

Efficiënte bouwvorm en repetitie 

We hebben een gebouw ontworpen die een zeer efficiënte vorm en afmetingen heeft met veel repetitie.
Hierdoor hebben we aanzienlijk minder m2 vloeroppervlak nodig wat ten goede komt aan zowel de bouwkosten als de exploitatiekosten.
Door de lichtgewicht houtenconstructie en het toepassen van sprinkler is het een zeer flexibel casco, geschikt voor veranderende toekomstige behoeften. De optimale schil en energiezuinige installatieconcept resulteert in een bijna energieneutraal gebouw.

Meer ruimte voor groen en water

Het gebouw heeft een kleinere voetprint dan het huidige gebouw, waardoor er meer ruimte ontstaat voor groen en water.
In het landschapsontwerp is deze ruimte benut om een natuurinclusief en klimaat-adaptief landschap te creëren die een toekomstbestendige plek biedt voor de (toekomstige) aanwezige flora en fauna veel inheemse planten.

Materialisatie

Voor de materialisatie is eerst gekeken naar wat het huidige gebouw te bieden heeft aan materiaal. Zo wordt de plint van het gebouw gemaakt van brokstukken van de bestaande bakstenengevel in schanskorven en wordt het beton van het huidige casco verwerkt tot de begane grondvloer en fundering van de nieuwbouw. Ook gaan we een deel van het glas hergebruiken. Naast hergebruik zijn zoveel mogelijk bio-based materialen toegepast, zoals een bamboe gevelafwerking. 

Het atrium als kloppend hart van Mandemaat 3

Het compacte gebouw is georganiseerd rond het centrale verbindende atrium. Dit centrale atrium is het kloppend hart van Mandemaat, het vormt de verbinding tussen de landschappen en biedt ruimte voor de sociale verbinding door zichtbaarheid, reuring en ontmoetingen. Voor zowel gebruikers als bezoekers is er één ruime, duidelijke en gastvrije entree naar het atrium waar de balie en bezoekersfuncties evenals de strategisch gepositioneerde open trappen en liften direct zichtbaar zijn. Hierachter bevindt zich het restaurant dat doorloopt in het verblijflandschap. De gevels zijn open voor licht en zicht en het dak over het atrium bestaat uit sheds die het noorderlicht het atrium inleiden en tegelijkertijd de felle zonnestralen en warmte tegen houden middels de PV-panelen op de zuidzijde.

Rond het atrium liggen de rationeel opgezette kantoorvleugels. Opgebouwd uit een houten kolommenstructuur en houten vloeren bieden deze verdiepingen de mogelijkheid tot volledige flexibiliteit in de indeling van de plattegrond waarmee het kan voorzien in een optimale invulling nu, en volledig aanpasbaar is voor nieuwe wensen in de toekomst.
Door het toepassen van een sprinklerinstallatie, vijf trappenhuizen en de open trap in het atrium zijn de vier verdiepingen optimaal met elkaar verbonden. Hiermee ontstaat een heldere structuur waarbinnen het open werklandschap met een ordening van rust-ruis-reuring wordt vormgegeven. De gevels zijn opgebouwd uit een plint van schanskorven met hergebruikt metselwerk met daarboven bamboo- en raambanden waar voorlangs aluminiumlamellen met zonwering gaan.

Duurzaamheid

 In het ontwerp is gezocht naar de balans tussen materiaalgebruik, energieverbruik, gezondheid en natuurinclusiviteit. Het compacte volume in hout wordt losmaakbaar gerealiseerd met toepassing van zoveel mogelijk geoogste materialen. Zo is de maatvoering van de binnengevel van het atrium afgestemd op de toepassing van het huidige glas, worden plafondplaten en vloerbedekking hergebruikt en zal het beton worden geoogst en tot circulair beton worden verwerkt om vervolgens deels toegepast te worden in de nieuwe begane grondvloer. Het compacte volume beperkt de energieverliezen met een hoogwaardige schil en korte leidinglengtes, wekt met de PV-panelen een groot deel van de benodigde energie zelf op en krijgt een energiezuinige installatie met oa. warmtepompen en warmteterugwinning.
Het ontwerp zal een positief effect hebben op het welzijn van haar gebruikers en omgeving. Voor de gebruikers wordt met goed daglicht, goede akoestiek, natuurlijke materialen, open trapverbindingen en de interactie tussen werkomgeving en het landschap een gezond binnenklimaat gerealiseerd. Voor de biodiversiteit wordt door de kleinere footprint ca. 20% terrein terug gegeven. In het landschap en het gebouw wordt plek geboden aan verschillende gidssoorten. 

De oplevering van het nieuwe Rijkskantoor staat gepland voor eind 2025. Houd onze  Hegeman website en socials in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

Beeld exterieur WAX Architectural Visualizations

 

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2