Opening station Dordrecht Zuid

Nieuw en toegankelijk station Dordrecht Zuid geopend
Station Dordrecht Zuid is na ruim negen maanden verbouwen gereed. Het station, is toegankelijk gemaakt, heeft een compleet nieuw voorplein inclusief een fietsenstalling met 100 extra stallingsplaatsen, de perrons zijn geheel vernieuwd en er zijn nieuwe wachtruimtes gerealiseerd. Dagelijks reizen ruim 600 reizigers van en naar Dordrecht Zuid en dit aantal zal de komende jaren alleen maar groeien.

Lintje knippen

Op maandag 10 juli 2023 openden onze algemeen  directeur Willem van der Linde, wethouder gemeente Dordrecht Rik van der Linden, , NS regiodirecteur Magdalena Piotrowska en ProRail regiodirecteur Helga Cuijpers op feestelijke wijze het station.
Onder toeziend oog van de aanwezige gasten wordt het station bij perron 1 door de vier vertegenwoordigers in gebruik genomen.

bekijk hier de foto collectie van de opening en het Station Dordrecht Zuid

Liften
De installatie van de nieuwe liften hebben enige vertraging opgelopen. Vorige week bleek dat de temperatuur in de liften te hoog wordt waardoor deze in storing gaat. Tot de laatste minuut hebben aannemer Hegeman Bouw & Infra B.V. en Schindler er alles aan gedaan om de liften werkend te krijgen. Helaas is dat nog niet gelukt waardoor de liften nog niet in werking zijn. De verwachting is dat de liften eind deze week gereed zullen zijn.

Vernieuwing en toegankelijkheid
Het station is helemaal vernieuwd. De entree heeft nieuwe trappen gekregen en aan beide kanten van het station zijn twee nieuwe liften gebouwd. Hierdoor is het station voor iedereen toegankelijk. Dordrecht Zuid is een van de laatste stations in Nederland waar liften zijn gebouwd, zodat alle reizigers gebruik kunnen maken van dit station, in het kader van het programma Toegankelijkheid. Sociale veiligheid heeft een belangrijke rol gespeeld in het ontwerp, waardoor het station nu transparanter en ruimtelijk opgezet is.

De vernieuwde fietsenstalling biedt plek aan 400 fietsen, 100 meer dan voorheen. De fietsenstalling is mede door financiering van de provincie Zuid-Holland gerealiseerd. Met het uitbreiden van de capaciteit van fietsenstallingen bij stations, wordt de combinatie van het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer gestimuleerd.

Tijdens de treinvrije periode in 2022 hebben wij in achttien dagen tijd non stop gewerkt. In totaal hebben 33 onderaannemers meegewerkt aan het project. In het kader van duurzaamheid zijn de materialen van de fietsenstalling aan de Piersonstraat hergebruikt en een aantal borden en schermen zijn teruggeplaatst. Het ontwerp aan deze zijde is in nauwe samenwerking met de bewoners die hier direct aan grenzen tot stand gekomen.

Dordtse Delta
Bij het ontwerp van het station heeft architect RHDHV gebruik gemaakt van de omgeving. In de betonwanden is een reliëf te zien van het water. De lijnen in het betonmotief laten globaal zien hoe het water in de omgeving van Dordrecht is veranderd tussen 1850 en 2022.

Bijna klaar
De komende weken zullen wij vanuit Hegeman Bouw en Infra nog wat restwerkzaamheden uitvoeren zoals afscherming van de perrons ter voorkoming van koperdiefstal, bescherming van alle kabels en leidingen en het ophogen van een stukje spoor. Dit kan nog enige hinder veroorzaken voor omwonenden en reizigers.

Wist je dat er:

  • tijdens de buitendienststelling 2300 gaten zijn geboord voor hekwerk, borden en lichtmasten
  • circa 650 meter spijlenhekwerk en 40 lichtmasten zijn gebruikt
  • in totaal 60 vrachtwagens met puin zijn vervoerd
  • 560 meter aan kabelgoot en 5000 meter aan kabel is gelegd
  • 280 beugels zijn gemonteerd en 1120 boutjes zijn bevestigd
  • 148 perronplaten en 63 kespen (balken) zijn geplaatst
  • vijf bovenleidingsportalen zijn vervangen en 166 palen in de grond zijn aangebracht
  • nauwelijks klachten vanuit de omgeving zijn gekomen!

 

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2