HOV-as West Groningen

Dit wordt gedaan door middel van de aanleg van een aantal HOV-assen, alsook het realiseren van diverse transferia nabij de ringwegen. Hierdoor wordt de positie van het openbaar vervoer versterkt en wordt automobilisten een aantrekkelijk alternatief aangeboden om vanuit de regionale woonkernen aan de rand van de stad, het centrum van Groningen te bereiken. Gezien het feit dat de vervoersbundel uit Roden, Leek en Friesland groot is, de huidige verbinding indirect is en tijdens de spitsen doorstromingsproblemen heeft, is de HOV-as West tussen het Transferium Hoogkerk en het CS van Groningen ontwikkeld.

Het project bestaat onder andere uit de aanleg van een tijdelijk viaduct over de Paterswoldseweg. Het viaduct is van tijdelijke aard en vormt de verbinding tussen de Koeriersterweg, waar de huidige busbaan overheen gaat, en het voormalige Nelf-terrein. Het viaduct heeft een 8-tal steunpunten, gefundeerd op buispalen, waarop de segmenten worden geplaatst. Uiteindelijk wordt het viaduct circa 200 meter lang, 8,5 meter breed en heeft ter plaatse van de Paterswoldseweg een doorrijhoogte van 4,5 meter. Vervolgens loopt het tracé over het voormalige Nelf-terrein tot aan het Noord-Willemskanaal. Tot het project behoort ook de bouw van de tafelbrug over het Noord-Willemskanaal, waarover de busbaan het kanaal zal passeren. Aan weerszijden van het kanaal wordt een kelder gerealiseerd waarin de cilinders komen die het brugdek omhoog duwt. Het brugdek van circa 20 meter lang en 8 meter breed, zal door 4 cilinders van onderaf omhoog geduwd worden tot een hoogte van 5,5 meter boven het waterpeil. In het weekend van 29, 30 en 31 januari 2016 is het brugdek ingehesen. Het tracé zal vervolgens afbuigen om de verkeersleidingpost van ProRail heen om daarna onder het huidige Emmaviaduct door te gaan. Het tracé zal zich vervolgen over de Zaanstraat, vanwaar tevens de aansluiting wordt gemaakt op het Emmaviaduct. Het talud van het Emmaviaduct zal worden aangepast om meer ruimte te bieden aan de busbaan. Er zal damwand worden aangebracht waar vervolgens een betonnen keerwand voorlangs wordt gemaakt. Uiteindelijk zal de keerwand worden voorzien van basalt-look.

Meer weten? Neem contact op!

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2