Oplevering Nieuwbouw Spinoza20First

Een strakke deadline, tweede coronagolf en Oekraïne crisis en toch een kwalitatieve, duurzame school op tijd gereed voor het nieuwe schooljaar!

Waar vroeger de parkeergarage van de Bijlmer Bajes stond, staat nu Spinoza20first Lyceum. Het schoolgebouw doet in niets denken aan de traditionele school met lokalen links en rechts van de centrale gang. In Spinoza20First bereiken de studenten via een terrasvormig landschap hun lokaal, met als het meest bijzondere terras het dakterras.

Spinoza20First is onderdeel van de transitie van het Amsterdamse Bajeskwartier naar een duurzame, groene wijk. Om de wijk meteen aantrekkelijk te maken, pakte gemeente Amsterdam als eerste de bouw van het Spinoza Lyceum Amsterdam aan, compleet met sporthal en jongerencentrum. Spinoza20First telt vier bouwlagen, waarin rechts de school is gesitueerd en links het jongerencentrum. Op de eerste verdieping bevindt zich de sporthal. Een overkoepelende raster brengt eenheid tussen de school, de sporthal en het jongerencentrum. Grote gevelopeningen zorgen voor het contact met buiten.

Tijdsdruk
Voor de bouw van Spinoza20First stond anderhalf jaar en dat gaf druk op de planning van Hegeman Bouw & Infra. “De bouwsom bedroeg € 20 miljoen”, vertelt projectleider Patrick Koehorst. “In de regel vraagt een bouwproject van deze omvang en complexiteit toch al gauw twee jaar.

Er was geen mogelijkheid om de deadline te verschuiven omdat het nieuwe schooljaar voor de deur stond. In september 2022 moest de school klaar zijn voor de nieuwe leerlingen. Om de deadline toch te halen, hebben we de ruwbouw in recordtijd gerealiseerd. Onze mensen maakte hierdoor langere werkdagen en zijn de weekenden benut. Hierdoor konden we eerder aan de afbouw beginnen en daarmee de deadline veiligstellen.”

Spelbrekers
Helaas was de korte bouwtijd niet het enige wat speelde, de tweede coronagolf brak uit en de Oekraïne-crisis had veel impact. De levertijden werden langer en de prijzen stegen. Vervolgens zorgde dit voor een tekort aan mensen en materialen. waarmede ene na de andere ‘spelbreker’ zich aandiende om de deadline niet te halen. Nu kun je discussiëren over tijd en over geld, maar niet over kwaliteit. Die moet – hoe hoog de tijdsdruk ook was – gewoon altijd hoog zijn.”

Uitdagende gevelopbouw
De gevels werden opgebouwd uit staalconstructie met Microbeton/Jordahl gevelelementen en een HSB-vulling. De maatafwijkingen die Hegeman hierbij mocht hanteren waren minimaal. “Toen we ons voorbereidde op de gevel, werd duidelijk dat er hier behoorlijk wat risico’s speelden. De gevel was zowel een esthetische als bouwtechnische uitdaging. Door veel onderzoek en engineering aan de voorzijde en het toepassen van beheersmaatregelen in het ontwerp hebben we de risico’s vooraf geëlimineerd ten behoeve van een meer beheersd  bouwproces.”

Een concentratie van uitdagingen
Tijdens de uitvoering werden er ook nog diverse wijzigingen geïntroduceerd waaronder het retentiedak en een uitgebreide interieur uitvraag. Het retentiedaksysteem moest het regenwater vasthouden. Mede hierdoor werd het dakterras een concentratie van uitdagingen. De dakopbouw, de daktuin, verbindingen tussen binnen en buiten, aluminium zetwerk, de daglichtkoepel en het wegwerken van techniek die je niet wilt zien. “Het was hartje winter, er viel volop neerslag en juist toen moesten we de waterdichtheid regelen, maar ook dat is gelukt door een aantal noodgrepen.”

Ten slotte realiseerde Hegeman naast de school en het Jongerencentrum ook nog de sporthal. Met speciale vloeren en absorberende beplating voldoet deze aan de hoogste normen van NOC*NSF. “Het had wat voeten in de aarde, maar het is een prachtig gebouw geworden, we hebben de deadline gehaald en overal de beoogde kwaliteit geleverd.”

Bouwinfo:
Opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Aannemer Hegeman Bouw & Infra, Nijverdal
Constructeur Pieters Bouwtechniek, Amsterdam
Architect BDG Architecten, Zwolle

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2