Nieuwbouw TACTIS Bernhardkazerne Amersfoort

TACTIS is verdeeld in twee gedeeltes. Het belangrijkste gedeelte is de grote hal (2.450 m²) waarin de simulatoren (vergelijkbaar met een flightsimulator voor piloten) staan opgesteld. Onder deze hal (4 meter onder het maaiveld) bevindt zich een opstelruimte voor vrachtauto’s (2.300 m²) met mobiele simulatiesystemen die wordt afgesloten met een groot schuifhek. De gevel boven de inrit voor de vrachtauto’s wordt voorzien van een artistieke glaswand (een soort lappendeken) opgebouwd uit drie lagen glas in een viertal kleuren die onderling 10 cm uit elkaar staan. De andere gevels zijn voorzien van witte stalen sandwichpanelen. Het andere gedeelte huisvest de kantoren, leslokalen, sanitaire voorzieningen en technische ruimtes verdeeld op 2 verdiepingen van ongeveer 1.300 m². Ook bevindt zich hierin een collegezaal in de vorm van een amfitheater ten behoeve van leerlingen.

Grote blikvangers zijn het schuine skidak met een luifel van 3m en de grote vliesgevel die de Zuid- en Zuidwestgevel van het kantoor omsluiten. De verticale stijlen van de vliesgevel worden bekleed met houten gelamineerde afdekkers.

Er zijn 4 leslokalen gerealiseerd en een collegezaal in de vorm van een amfitheater ten behoeve van 150 leerlingen. Hier krijgen ze les over de gehouden of te houden oefening.

Afwerking, sober en doelmatig

Bij de afwerking van de ruimten is rekening gehouden met de functionaliteit. Hierbij is voorzien in sober en doelmatig, zoals gietvloeren, linoleum, gevlinderde vloeren, marmoleum / projecttapijt en in het werk gestort beton wat in het zicht blijft, waarbij de ruwbouw een grote mate van zorgvuldigheid vereist heeft. Tot de scope van het werk behoort tevens de vaste inrichting zoals de receptie/balie, de inrichting van de ontvangstruimte, de sanitaire ruimten en de pantry. De sanitaire ruimten op de begane grond bestaan uit de toiletgroep voor dames en heren voorzien van zes toiletten en drie urinoirs en toiletruimte voor mindervalide. Op de eerste verdieping zit de toiletgroep voor dames en heren voorzien van vier toiletten en twee urinoirs. Daarnaast zijn twee doucheruimtes en een pantry gerealiseerd.

Tactis omvat onder andere de volgende hoofdfuncties

– Kantoorfunctie: op de 1e etage bevinden zich een twintigtal kantoren.
– Onderwijsfunctie: er zijn 4 leslokalen gerealiseerd en een collegezaal in de vorm van een amfitheater t.b.v. 150 leerlingen. Hier krijgen ze les over de gehouden of te houden oefening.
– Horeca: er is een klein horecagedeelte gerealiseerd in de vorm van een koffiecorner.

Naast de bouwkundige en civiele werkzaamheden was de aannemer tevens verantwoordelijk voor de gehele coördinatie van het project. Omdat de tanksimulatoren op korte termijn geplaatst moesten worden was er sprake van een korte bouwtijd. Dit vergde een goede coördinatie van de werkzaamheden, zodat het project op tijd opgeleverd kon worden. Bijkomstig bevindt het gebouw zich op het afgesloten terrein van Defensie. Hierdoor is extra aandacht is besteed aan de beveiliging en toegangsprotocollen voor het eigen personeel en leveranciers en onderaannemers. Zo is er alleen toegang tot het pand door middel van pasjes (toegangstechniek) en er zijn camera’s geplaatst. Er is een inbraakbeveiliging en een brandmeldinstallatie aangebracht. Hierbij was Hegeman+ verantwoordelijk voor de coördinatie. Verder is Hegeman+ goed bekend met het werken op het terrein van Ministerie van Defensie en de daarbij behorende protocollen. Kijk bijvoorbeeld naar dit project, Twee legeringsgebouwen Schaarsbergen.

Tactis Bernhardkazerne is gebouwd onder een eigen duurzaamheidssysteem vastgelegd in een gecertificeerd KAM-systeem. Bij het project is een Project Kwaliteitsplan opgesteld, waarin de specifieke risico’s m.b.t. milieu, veiligheid, arbeidsomstandigheden en kwaliteit zijn geïnventariseerd en voorzien van passende maatregelen. In het gebouw zijn de volgende duurzame maatregelen toegepast: isolerende beglazing, verlichting met daglichtregeling of bewegingsmelders.

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2