Onderdoorgang Aziëlaan Den Bosch

Voor de onderdoorgang Aziëlaan is gebruik gemaakt van de trektunneltechniek. Deze techniek heeft Hegeman, in nauwe samenwerking met Dubbink uit Vriezenveen en Romein beton uit Dodewaard, voor het eerst toegepast in Apeldoorn in 2000. Dit bij de onderdoorgang Vossenweg. Kijk hier voor meer informatie over dit project.

Trektunneltechniek

Bij een trektunnel wordt naast de spoorbaan de tunnel voorgebouwd, met aan de voorzijde een snijkop. De tunnel wordt met trekstangen, die door de spoorbaan worden geboord, verbonden aan een vijzelconstructie. Deze vijzelconstructie wordt afgestempeld op een dodebed (damwandconstructie) aan de andere zijde van de spoorbaan. Door met de vijzels aan de trekstangen te trekken, verplaatst de tunnel zich in de spoorbaan. Hierbij wordt de grond aan de binnenzijde van de tunnel door de snijkop verwijderd.

In Den Bosch is de tunnel eind september 2003 ingetrokken tijdens een buitendienststelling met een snelheid van ongeveer 60 cm per uur. De bovenzijde van de tunnel lag slechts 90 cm onder de bovenzijde van het spoor. Tijdens de werkzaamheden zijn zowel de sporen als de tunnel continu ingemeten. De werkzaamheden zijn zeer succesvol ver lopen na de buitendienststelling is de tunnel afgebouwd en afgewerkt. De directie werd gevoerd door Arcadis Bouw/Infra uit Amersfoort.

 

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2