Onderdoorgang De Maten

Onder de spoorlijn van Assen komt een nieuwe onderdoorgang: ‘de Maten’. Dat is goed nieuws voor automobilisten, fietsers en voetgangers. Want die kunnen straks sneller tussen het oosten en het zuiden van de stad reizen. De onderdoorgang is eind 2019 klaar.

De nieuwe onderdoorgang verbindt de Europaweg-Zuid met de Dennenweg. We leggen twee autorijbanen, een fietspad en een voetpad aan. Auto’s, fietsers en voetgangers kunnen straks in beide richtingen de onderdoorgang door. Aan beide zijkanten komen grashellingen. Die zorgen voor een groen en open gevoel. De tunnelwanden zelf worden van antracietgrijs natuursteen.

Voor het aanleggen van de onderdoorgang lag het treinverkeer van en naar Assen twee weekenden stil. In het weekend van vrijdag 1 tot en met zondag 3 december 2018 zijn de palen de grond in gegaan en de damwanden geplaatst. En in het weekend van vrijdag 15 tot en met zondag 17 februari 2019 is het wegdek van de onderdoorgang geplaatst en is het spoort op dit tunneldek gelegd. Het tunneldek is van te voren gemaakt, en is in één keer op zijn plaats gereden. Zo hoefde het treinverkeer niet langer dan nodig stil te leggen en bleef de overlast beperkt.

Nadat het tunneldek geplaatst is en het spoor daarop aangelegd zullen we nog tot eind 2019 aan de onderdoorgang en de omgeving werken. Dit zal geen invloed hebben op het treinverkeer.

 

3x uitdagend…

  1. Buitendienststellingen; Op dit project zijn twee buitendienststellingen geweest om het grote spoordek op de juiste plek te krijgen. Om alle palen te heien en de damwanden te plaatsen moesten er 7 heikranen worden gebruikt. Bij de tweede buitendienststelling is het dek van bijna 40 meter op de juiste plek gereden. Ook zorgde de korte tijd bij deze buitendienststellingen voor een grote uitdaging. Binnen de gestelde termijn van 52 uur diende alle werkzaamheden uitgevoerd te worden. De uitvoerder (Geert Wisman) geeft dan ook aan dat deze buitendienststellingen de grootste uitdagingen waren op het project.
  2. TunnelAlliantie; Net zoals het project “Onderdoorgang Heiloo” voert Hegeman dit project uit binnen de TunnelAlliantie met Mobilis.
  3. Complexiteit; Ook wat betreft de specifieke werkzaamheden kan worden gesteld dat het een complex werk is. Het dek ligt op zijn plaats, wat betekent dat wij onder dit dek aan het werk moeten.
Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2