Onderdoorgang NW Tangent Tilburg

Het betreft een bijzondere bouwmethode, waarbij het voorgespannen spoordek naast de spoorlijn werd voorgebouwd. Het spoordek werd voorgebouwd op een deel van de in totaal 809 prefab betonpalen, waarop de totale onderdoorgang is gefundeerd. Tevens werden in de spoorbaan, tijdens week- en weekend buitendienststellingen, zogenaamde Franki en Leeuwankerpalen aangebracht.

Inschuiven tijdens buitendienststelling

In het najaar is het spoordek ingeschoven tijdens een buitendienststelling van 53 uur. In deze treinvrije periode zijn tevens 2 damwandschermen door de spoorbaan aangebracht. Het spoordek werd hier als het ware tussen geschoven en door middel van hardhouten klossen opgesloten. De vooraf aangebrachte Franki-palen dienden daarbij als fundering voor het spoordek.

De damwandkuipen voor de opritten zijn inmiddels volledig aangebracht. Daardoor is een gesloten bouwkuip ontstaan die, na het inschuiven van het spoordek, in de natte wordt ontgraven en in delen van onderwaterbeton wordt voorzien.

Ondertussen is begonnen met de vloeren en wanden in de zuidelijke oprit. Het betonwerk van het spoorkruisende deel en de waterkelder zal aansluitend worden aangepakt.

Als de wanden van het spoorkruisende deel gereed zijn, wordt het dek overgenomen op de betonwanden. Al met al een complexe, maar uitdagende werkmethodiek.

Wilt u meer weten?

Hegeman+ heeft meerdere projecten uitgevoerd met een vergelijkbare techniek. Deze zijn te vinden onder de projectenpagina.

Heeft u vragen over dit project, of wilt u meer weten over Hegeman+, neem dan gerust contact met ons op via de contactpagina.

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2