Restauratie Kerktoren Clementskerk Havelte

De restauratie moest in eerste instantie uitgevoerd worden door een erkend restauratie-aannemer. Omdat wij echter eerder werkzaamheden hadden uitgevoerd aan het gebouw, kregen wij ook een uitnodiging om mee te doen aan de aanbesteding. Na de aanbesteding bleek onze inschrijving de laagste te zijn en werd het werk aan ons gegund.

Een belangrijk onderdeel van de restauratie was het verwijderen van de luidklok uit de toren. In de klok bleek een scheur te zitten. De klok is naar München gestuurd voor reparatie. Om de klok naar buiten te kunnen hijsen is een opening in de toren gemaakt door een gedeelte van het metselwerk te slopen. Na de reparatie van de klok is deze teruggeplaatst in de toren en hebben we het metselwerk hersteld.

Daarnaast hebben we het voegwerk gedeeltelijk hersteld, de toegangsdeuren gerepareerd, kapotte leien op het dak vervangen, een vaste trap bovenin de toren gemaakt, etc. De trap hebben wij zelf getekend en gemaakt in oude stijl. In de vloer onderin de toren zijn de oude plavuizen verwijderd en wordt een nieuwe betonvloer aangebracht. Hierop worden weer gebruikte plavuizen aangebracht.

Tijdens de open monumentendag op 8 september 2012 is de toren officieel in gebruik genomen.

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2