Renovatie Joint Inspection Center (Smartgate) Schiphol

In 2016 heeft Hegeman Bouw & Infra het gebouw JIC (Joint Inspection Center) gerealiseerd, ook wel bekend onder de projectnaam Schiphol Smartgate. In dit kantoor en hal werken verschillende handhavers en inspectiediensten samen om de inkomende luchtvrachten veiliger en efficiënter te kunnen verwerken. Een logistiek proces waarvoor wij toendertijd een passend gebouw hebben neergezet in een bijzondere werkomgeving. Het totale terrein heeft een oppervlakte van circa 10.000 m² en is opnieuw ingericht voor de afhandeling van allerlei logistieke stromen op Schiphol. De realisatie van dit mooie project heeft ertoe geleid dat we de opdrachtgever en omgeving goed hebben leren kennen.

In 2019 namen wij deel aan de inschrijving voor het renoveren van de overkapping naast het JIC, dat medio 2019 resulteerde in een opdracht. In plaats van grotendeels vervangen van de spaceframe staalconstructie is door het maken van een steiger platvorm onder de kap een win-win ontstaan, met een grotere bijdrage aan duurzaamheid.

Project Engineer Tim Rijpert vertelt: “De voornaamste uitdaging zat wederom in de bijzondere werkomgeving op Schiphol. Doordat de overkapping zich op het airside terrein bevindt, ging aan de uitvoering een intensief voorbereidingstraject vooraf. In het voorjaar van 2020 zijn we uiteindelijk gestart met de uitvoeringswerkzaamheden.

Op airside terrein hebben we het logistiek mogelijk gemaakt een complete werkvloer op ca 4 m1 hoog te maken onder de gehele overkapping van circa 3.000 m². Dit steiger was dusdanig ontworpen dat onze bouwpartners veilig en eenvoudig hun werkzaamheden konden uitvoeren, zonder de gebruiker (de Douane) onder de werkvloer te hinderen in hun dagelijkse proces; het controleren van luchtvrachten.    

In een periode van circa 16 weken is de volledige overkapping gerenoveerd waarbij de gehele staalconstructie is gereinigd, ontroest en geconserveerd. De oude dakbeplating is vervolgens verwijderd, waarna een nieuw Kalzip- / Felsdak is aangebracht. Tot slot is op installatietechnisch gebied de verlichting vervangen voor LED inclusief aansturing en dimbaarheid.

Tevens is aan Landside een hekwerk met schuifpoorten geplaats, waardoor er de noodzaak was de verkeersrichting aan te passen, ook dat is door Hegeman met de Schiphol instanties afgestemd.”

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2