Spooroverbouwing Zaandam

Dit project laat mooi zien waar wij als Hegeman goed in zijn, de combinatie van bouwkundige en civiele werkzaamheden. Daarnaast brengt dit werk logistieke uitdagingen met zich mee en dienen de reizigers en omwonenden zo weinig mogelijk hinder te ervaren van onze werkzaamheden. Dit realiseren wij onder andere door de buitendienststellingen zo gunstig mogelijk uit te voeren.

Het project is onder te verdelen in drie onderdelen; een gecombineerde staal- en betonconstructie met overbrugging over de bestaande sporen en perrons. De spooroverbouwing verbindt de centrumzijde met de westzijde van Zaandam. Aan de overbouwing komt de nieuwe stationsentree, met circa 540 m² voor commerciële voorzieningen en circa 125 m² voor een horecagelegenheid. De nieuwe winkeltjes en gemoderniseerde stationshal zorgen voor een prettig verblijfsgebied. Het station wordt gebouwd in de typische Zaanse stijl en wordt aangepast aan de nieuwe situatie en voorzien van toegangspoortjes. Daarnaast is er de staalconstructie van de fietsenstalling, voorzien van drie verdiepingsvloeren middels kanaalplaatvloeren welke als hellingbanen worden uitgevoerd. Het derde onderdeel is de dekaansluiting naar het stadscentrum, uitgevoerd in een staalplaat betonvloer en een betonnen onderbouw. Voor een sfeerimpressie zie de onderstaande foto’s.

Het project bestaat uit:
1. Fietsenstalling West;
2. De Constructieve Plaat over het spoor;
3. Nieuwe Stationsentree incl. overkapping;
4. Winkels incl. Lift en containerruimte in Fietsenstalling West;
5. Reconstructie/herinrichten station Zaandam incl. ontwerp OVCP en realisatie van twee nieuwe liften in de stationshal incl. benodigde werkzaamheden op de perrons;
6. Lift Westzijde in de openbare ruimte;
7. Amoveren loopbrug en herstel gevel stationshal.

3x uitdagend…

1. Combinatie bouwkundig & civiel; dit project bestaat uit zowel bouwkundige als civiele werkzaamheden. Hegeman heeft beide expertises in huis en kan deze kwaliteit op dit project optimaal benutten.
2. BIM; Hegeman heeft op dit project de BIM Award binnen gesleept. Zowel in de categorie ‘Infrastructurele projecten’ als bij de publieksprijs komt Hegeman als eerste naar voren. Deze erkenning geeft aan dat Hegeman BIM projecten aan kan en op een vertrouwelijke en faalkosten besparende wijze projecten met BIM kan uitvoeren. Op deze manier kunnen we projecten op een winstgevende manier voor alle partijen oppakken en spelen we in op de ontwikkelingen van de toekomst. De jury spreekt lovende woorden over het project Zaandam: “Een prachtig voorbeeld van een BIM-project over alle disciplines en materialen. Gezien de aard, complexiteit en afwerkingsniveau was samenwerking middels BIM cruciaal voor afstemming en het oplossen van knelpunten tussen de ontwerpen. De toepassing van BIM blijft op dit project niet enkel beperkt tot de ontwerpfase, maar wordt ook tijdens de uitvoering toegepast. Er is namelijk gebruik gemaakt van een 3D-scan om de nieuwe en bestaande situatie met elkaar af te stemmen. Op deze manier zijn weken tijd bespaard door delen van het productieproces volledig papierloos te produceren direct via IFC naar CNC-machines”.
3. Staalconstructie; De staalconstructie van de fietsenstalling is opgebouwd uit losstaande kolommen en komen pas vast te staan wanneer het dak geplaatst is. Daarnaast bevat het dak veel scheve hoeken, en de constructie bestaat uit zware balken. Op dit project hebben we de constructie in BIM laten aanmeten/intekenen, zodat alle onderdelen in elkaar passen en in één keer kunnen worden geplaatst.

Meer weten over dit uitdagende project? Kijk dan snel deze Hegeman vlog:

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2