Stationsrenovatie Oostlijn Amsterdam

Na 35 jaar intensief gebruik, was groot onderhoud van 16 metrostations van de Amsterdamse Oostlijn echt noodzakelijk. De renovatie is in maart 2016 gestart en het project is in december 2018 formeel opgeleverd aan de tevreden opdrachtgever, Metro en Tram.

Naast de bouwkundige bijzonderheden op dit project kan de intensieve samenwerking ook als opvallend worden beschouwd. De opdrachtgever zegt hierover: “Bij de renovatie van de metrostations van de Oostlijn had de aannemer veel waardering voor de gezamenlijke werkvloer. Want dan is een probleem niet meer een zaak van de ander, maar zoekt men als één team naar een oplossing”. De opdrachtgever legt dus, na afronding van het project, nog steeds de nadruk op de fijne samenwerking. Dit project heeft dan ook geleid tot een vervolgsamenwerking op een ander mooi project in Amsterdam, de Tramremise GVB.

Samen met onze bouwpartners, De Groot Installatiegroep en Group A architecten hebben we dit uitdagende project succesvol kunnen afronden. Dit project vond plaats in een drukke stationsomgeving. Het werken in Amsterdam bracht zeker uitdagingen met zich mee, zoals het afvoeren van afval en het aanvoeren van bouwmateriaal. “Amsterdam is niet de makkelijkste plek om te werken. Het is een complexe stad met mondige burgers” (Ronald Siebrand; gemeente Amsterdam). Maar ook hier komt de fijne samenwerking tussen de partijen weer naar voren. Projectmanager Robert Maat (Hegeman) geeft aan: “Het geeft inderdaad veel voldoening om samen met GVB en Metro en Tram net zolang te puzzelen totdat de geplande sluitingen van de stations tot een minimum worden beperkt. We zoeken samen naar ‘het optimale’ voor de uitvoering, waarbij de reiziger zo weinig mogelijk hinder ervaart. De openheid in die overleggen is heel prettig en eigenlijk komen we altijd tot verbeteringen”. Om zoveel mogelijk hinder te voorkomen heeft Hegeman al het afvoer van sloopmateriaal en de aanvoer van bouwmateriaal per spoor gedaan. ’s Nachts als de metro niet rijdt, kwamen de diepe wagens de tunnel in met bijvoorbeeld tegels en op de terugweg namen ze het sloopafval mee. Dit om de stad zo min mogelijk te belasten met vrachtwagens.

Om reizigers een veiliger gevoel te geven is er meer licht en ruimte in de stations gebracht. (Oordeel zelf en bekijk de onderstaande foto’s). De Stationsrenovatie heeft meerdere prijzen behaald, waaronder de NRP Gulden Feniks 2019. De jury heeft lovende woorden voor het eindresultaat: “Hechte samenwerking tussen architect en aannemer heeft geresulteerd in een herkenbare metrolijn met een eigen identiteit, die het sterk gestegen aantal reizigers op een prettige manier aankan”.  “De prijzen die gewonnen worden zijn een beloning”, aldus de projectdirecteur van de Gemeente Amsterdam, dienst Metro & Tram. “Onze belofte aan de stad Amsterdam hebben we samen met Hegeman waargemaakt”.

 

3x uitdagend…

  1. Bijzondere samenwerking; Op dit uitdagende project heeft Hegeman intensief samengewerkt met de opdrachtgever, Metro en Tram. Op dit project is dus duidelijk gebruik gemaakt van de kennis van beide partijen. Hegeman heeft kennis van bouwen en de gemeente Amsterdam heeft kennis van de stad. De rolverdeling tussen opdrachtgever en opdrachtnemer was duidelijk. De gemeente gaat over het ‘wat’ en Hegeman gaat over het ‘hoe’. Op de Stationsrenovatie Oostlijn zaten de teams van de opdrachtgever en opdrachtnemer door elkaar heen over de afdeling. Zo kwamen de counterparts van beide partijen letterlijk “naast” elkaar te zitten. Zowel de projectmanager van de opdrachtgever als van de opdrachtnemer kijken zeer positief terug op deze manier van werken. De projectmanager van Hegeman zegt hierover: “De communicatie tussen beide partijen verliep veel meer face-to-face. Mensen zoeken elkaar veel meer op”. Ook de teamleden zelf geven aan dat de integratie van de projectteams over de twee verdiepingen ervoor heeft gezorgd dat de samenwerking met zijn/haar counterpart is verbeterd. Oftewel, een goede samenwerking leidt tot een beter projectresultaat.
  2. Werken met de winkel open; Voor Hegeman was dit project niet alleen technisch, maar ook planningsmatig een uitdaging. De reizigers moesten namelijk zo min mogelijk hinder ondervinden van de werkzaamheden en dus moesten de stations in uitvoering bereikbaar blijven voor de reizigers.
  3. Op tijd opgeleverd met voldoende resultaat; Natuurlijk zijn de financiële successen ook iets waar we trots op zijn. Het projectteam heeft ervoor gezorgd dat het project op tijd opgeleverd kon worden en heeft hierbij een goed financieel resultaat behaald.
Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2