Onderdoorgang Vossenweg Apeldoorn

Bij de bouw van deze tunnel is gebruik gemaakt van een, tot dan toe voor ProRail nieuwe, methodiek namelijk de trektechniek. Bij de trektechniek worden trekstangen door de spoor-aardebaan geboord. Deze trekstangen worden aan de tunnel gekoppeld die naast de spoorbaan reeds is geprefabriceerd. Voor aan de tunnel wordt een metalen snijkop gemonteerd. Met behulp van een vijzelinstallatie wordt de tunnel aan de relstanden door de aardebaan getrokken, waarbij de tunnel aan de binnenzijde gelijk worden ontgraven. De tunnel kan op deze wijze met een snelheid van ongeveer 1,0 m1 per uur worden getrokken.

Voor het bouwen van een tunnel met de trektechniek zijn geen langdurige buitendienststellingen meer nodig. Dit is wel zo plezierig voor treinreizigers en de ov-bedrijven.

Meerdere tunnels getrokken

Hegeman+ heeft de tunnel trektechniek vaker toegepast bij spoorwegonderdoorgangen. In het spoortracé tussen Zwolle en Enschede bijvoorbeeld. Bekijk het project Diverse Onderdoorgangen spoortracé Almelo – Zwolle, Onderdoorgang Amerikalaan in Hengelo, Onderdoorgang Auke Vleerstraat en Onderdoorgang Steffensweg.

Ook gehele stations worden voorzien van tunnels middels de trektechniek. Het station in Hengelo bijvoorbeeld. Kijk hier voor meer informatie.

 

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2