Station Barendrecht
Het werk bestond in hoofdzaak uit een 1.500 meter lange overkapping over 9 sporen. De sporen zijn verdeeld over 5 buizen, waarvan 2 voor reizigersverkeer. Het 300 meter lange perron van het overkapte station van Barendrecht is in het midden van deze 2 buizen geïntegreerd. De derde (met twee sporen) en vierde buis worden benut door goederentreinen, buis 5 (met twee sporen) wordt gebruikt door de HSL. Naast de overkapping bestond het werk uit diverse bijbehorende kunstwerken, te weten:
- 1 tunnel voor langzaam verkeer
- 2 duikers
- 3 kabel- en leidingentunnels
- 2 verbredingen van bestaande kunstwerken
- 1 fietsenstalling
- Diverse geluidsschermen
- 3 technische gebouwen
- 1 brug in een vluchtweg
120.000 m3 beton
Aan de bovenkant is de nieuwe overkapping een vredig park waar mensen op kunnen wandelen en fietsen. Bezoekers van dit park merken niets van de enorme constructie zie zich onder hen bevindt. Ter illustratie wat getallen: 120.000 m3 beton, 16.000.000 kg wapeningsstaal en 6.500 prefab dekliggers zijn nodig geweest om Barendrecht een veilige doorvoer te garanderen voor de HSL en Betuweroute. Ruim 11.500 heipalen met een lengte van 20 tot 25 meter (dat is circa 250 km als je ze achter elkaar zou leggen!), zijn de moerassige Barendrechtse grond ingegaan. Het heien werd daarentegen niet gedaan met evenredig zwaar materieel, de palen zakten door een combinatie van eigen gewicht en de zwakke bodem vanzelf al 15 meter de grond in.
Een ‘Skyline’ van bouwkranen
Gedurende de bouwtijd van 8 jaar waren voortdurend twee sporen in gebruik. Door een gefaseerde bouw van de constructie kwam het projectteam na de eerste fase op een eiland te werken, ingesloten door de sporen waarop de dienstregeling van de NS gewoon doorging. De aanvoer van materiaal en materieel gebeurde door drie enorme hijskranen die de ‘Skyline’ gedurende een aantal jaren bepaald hebben. De Managementgroep Betuweroute was verantwoordelijk voor de directievoering.
Het Combiplan Nijverdal
Een project van gelijke omvang is door Hegeman Beton- & Industriebouw gerealiseerd in Nijverdal. Het Combiplan Nijverdal is een spoor- en wegtunnel met eveneens een geïntegreerd station. Kijk hier voor meer informatie over het Combiplan Nijverdal.